whole-grain-bread

fot. www.eatthis.com

    Dostałam ostatnio przepis na chleb, którym chciałam się podzielić. Chleb jest pyszny, a przede wszystkim bez wszystkich tych „ulepszaczy”,”spulchniaczy” etc.  Sama radość, gdy chleb w piekarniku się piecze, a zapach roznosi się po całym domu.

Ja korzystam z połowy proporcji – na jeden bochenek w zupełności wystarczy.

1 kg mąki tortowej ( ja używam mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850) a ostatnio nawet mąki gryczanej
3 płaskie łyżeczki soli (ŁYŻECZKI – ja już raz się pomyliłam )
1,5 łyżeczki cukru (ja używam trzcinowego)
DSC_13313/4 szklanki otręb pszennych  (to jest około 40 g)
3/4 szlanki słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki płatków owsianych
0,5 l wody przegotowanej ciepłej (z zimną też się udał)
0,5 l wody gazowanej
ok. 1 szklanka zakwasu żytniego ( jak zrobić zakwas niedługo w kolejnym wpisie )

Wszystkie składniki mieszamy.  Foremkę na chleb smarujemy olejem i przelewamy ciasto na chleb  do formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie obok pieca).
Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Pieczemy około 1 h 15 min – bez termoobiegu
Ja w trakcie pieczenia trochę z góry wodą smarowałam coby zbytnio się góra nie spiekła

♥SMACZNEGO♥

887 total views, 3 views today

Udostępnij