Ciasto marchewkowe Królowej

Ciasto marchewkowe Królowej

z10592797Q,marchewkaPrzepis na ciasto dostałam od pewnej Pani Król – stąd też taka a nie inna nazwa 🙂

Osobnym wpisem postaram się trochę wytłumaczyć,czemuż to do Szyszkowego Lasu zawitały przepisy i czemu z fotela z książkami przy kawusi zaprosiłam do mojej Kuchni…ale to już zupełnie inna historia.

Dla Ciebie OLU dzisiaj specjalnie więc przepis na pyszne, zdrowe ciasto „fit” marchewkowe.

CIASTO MARCHEWKOWE KRÓLOWEJ

400 g startej marchewki

250 g rodzynek (ja dodałam 300)DSC_0846

200 ml wody lub mleka roślinnego

400 g mąki orkiszowej

5 jajek

200 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka zmielonych goździków

 

PRZYGOTOWANIE :

Rodzynki zalać 200 ml wody (lub mleka roślinnego). Odstawić aż rozmokną , następnie zblendować na papkę.

Dodać jajka i wymieszać.

Dodać do masy ol ej.DSC_0779

Połączyć ze sobą suche składniki, przesiać i dodać do jajek. Wszystko wymieszać.

Dodać do masy startą (na drobnych oczkach) marchewkę i wymieszać aż składniki się połączą.

Ciasto wylać do formy i piec 60 min w temperaturze 180 C.

A w czasie gdy ciasto będzie nam pięknie się piec w piekarniku, roztaczając cynamonowy zapach w domu – my możemy sobie usiąść i przeczytać parę rozdziałów naszej aktualnej lektury.