Ciasto marchewkowe Królowej
Przepis na ciasto dostałam od pewnej Pani Król – stąd też taka a nie inna nazwa 🙂
Osobnym wpisem postaram się trochę wytłumaczyć,czemuż to do Szyszkowego Lasu zawitały przepisy i czemu z fotela z książkami przy kawusi zaprosiłam do mojej Kuchni…ale to już zupełnie inna historia.
Dla Ciebie OLU dzisiaj specjalnie więc przepis na pyszne, zdrowe ciasto „fit” marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE KRÓLOWEJ
400 g startej marchewki
250 g rodzynek (ja dodałam 300)
200 ml wody lub mleka roślinnego
400 g mąki orkiszowej
5 jajek
200 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
PRZYGOTOWANIE :
Rodzynki zalać 200 ml wody (lub mleka roślinnego). Odstawić aż rozmokną , następnie zblendować na papkę.
Dodać jajka i wymieszać.
Dodać do masy ol ej.
Połączyć ze sobą suche składniki, przesiać i dodać do jajek. Wszystko wymieszać.
Dodać do masy startą (na drobnych oczkach) marchewkę i wymieszać aż składniki się połączą.
Ciasto wylać do formy i piec 60 min w temperaturze 180 C.
A w czasie gdy ciasto będzie nam pięknie się piec w piekarniku, roztaczając cynamonowy zapach w domu – my możemy sobie usiąść i przeczytać parę rozdziałów naszej aktualnej lektury.